Ca animale sociabile ce suntem noi, ne informam din jurul nostru de la alti oameni de la televizor,presa scrisa sau internet. Asta include si un standard de moralitate sau un cod de comportament de grup bazat pe un sentiment de valoare si cu un scop inerent umanitatii.
Tot aud natura umana, natura umana…….Este un subiect foarte sensibil deoarece este vorba de provocarile cu care se confrunta orice animal cu o inteligenta superioara. Orice animal destept, asta incluzand si rasa umana se confrunta cu aceleasi provocari folosind ca rezolvare aproximativ aceleasi metode. Desi a avea un creier mai dezvoltat adica mai mare; ex: elefantul, delfinul ,“Homo sapiens”,este un avantaj dar deasemenea si o povara , in sensul ca un creier mai mare are posibilitatea sa analizeze mediul inconjurator mult mai usor dar mult mai incet. Ajungand la concluzia ca animalele cu creier mai dezvoltat analizeaza doar odata mediul inconjurator creeand astfel o harta mentala al lumii inconjuratoare si o actualizeaza specific nevoilor sale. Dar aceasta regula se poate aplica doae animalelor nu si omului. Nu si omului,deoarece omul isi actualizeaza harta mentala pe baza celor din jur , pe baza unor teorii emise de altii, pe baza unor credinte religioase sau de alta natura, iar daca datele venite din mediul inconjurator sunt incorecte,cunostiintele noastre despre lume si mediul inconjurator se schimba radical. Noi pornim cu un set de “reguli “ foarte bine definite, atat doar ca au fost definite de altii si aplicabile in general, nu unui individ sau unei situatii in particular, aceasta rezultand uneori in vesnica ”- ce vrei sa faci - NU STIU!!” .
Cand se ajunge la raspunsul NU STIU! inseamna ca datele noastre provenite din mediul inconjurator sunt eronate pentru individul care il reprezentam noi si pentru viata pe care ne dorim sa o traim. Culmea culmilor,care se regaseste doar la rasa umana si care uneori e interpretata ca fiind nebunie in sensul strict al cuvantului( vezi Einstein)adica sa faca acelasi lucru din nou si din nou asteptand rezultate diferite. De aceea toti actionam asteptand anumite rezultate, in loc sa luam lucrurile asa cum sunt: simple, si ramanem uimiti atunci cand lucrurile nu merg conform planului nostru, de unde si concluzia ca traim intr-o lume nebuna nebuna nebuna, vinovati fiind doar noi….oamenii, ca indivizi si ca grupuri din care facem parte . Grupuri religioase stiintifice sau de orice alta natura.
Ceea ce corupe mintea noastra,este faptul ca inversam procesul de cauzalitate in ceea ce priveste modul in care ne traim viata. In loc sa ne uitam in jurul nostru si sa tragem concluziile pe baza a ceea ce vedem, noi tragem concluziile in baza a ceea ce vrem noi sa fie in jurul nostru, in baza a ceea ce vrem noi sa se intample cu viata noastra si de cel mai multe ori ne lasam influentati de altii ingreuandu-ne singuri viata si facandu-ne sa luam decizii mult mai greu. Dar in schimb daca am fi mai introspectivi si am schimba harta mentala, ceea ce este in jurul nostru si concluziile noastre le vom da uitarii in defavoarea realitatii, ducandu-ne pina in punctul in care nu am mai putea prezice realitatea si am trai intr-o lume a noastra , imaginara. Ceea ce este o mare problema deoarece noi suntem responsabili de propria soarta si nu putem sa ne lasam viata si deciziile in mainile altora. Si daca gresim nu o sa fie nimeni sa ne repare greselile.
primul raliu...prima cupa...
-
revin cu ceva inedit...ceva de necrezut pentru mine...
daca imi spunea cineva anul trecut ca o sa am ocazia anul acesta sa
particip la un raliu...macar...ii...
Acum 14 ani
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu